פורטל פשיטת רגל
הנך נמצא כאן:
»

הקפאת הליכים


חברות רבות הנקלעות לקשיים כלכליים עומדות בפני מצב שאינו פשוט כלל, שעה שהנושים כבר מתדפקים בדלת. לא פעם, הרי שהפתרון הכמעט יחידי בעבורן הוא הקפאת הליכים, הליך שנעשה בהוראת בית המשפט. מהי מהות ההקפאה? מהן יתרונותיה? ואיך עושים זאת נכון? אנחנו ננסה לענות על שאלות חשובות אלה.

על הקפאת הליכים

הקפאת הליכים, אם כן, מהווה שם כולל להליכי הסדר ופשרה הנוגעים לחברות במצב של חדלת פירעון, כלומר, בו הן אינן יכולות לשלם את החובות לנושים. בית המשפט, לרוב המחוזי, רשאי להחליט על הקפאת ההליכים, ובכך לעכב את כל ההליכים המשפטיים אשר ננקטו כבר אל מול החברה על ידי הנושים השונים. פעמים רבות, הקפאת הליכים מהווה את ההבדל בין פירוק החברה בפועל, לבין מתן לה מרווח נשימה המאפשרת לה להתייצב מחדש על רגליה הפיננסיות. במידה רבה, זוהי מעין "תקופת שיקום" של החברה, בה יכולה לשפר את מאזנה הכלכלי.

כך חוזרים למוטב

מה יכולה, אם כן, חברה לעשות במצב של הקפאת הליכים? כמובן שאפשר למצוא לא מעט פתרונות פיננסיים בפרק זמן זה.

  1. החברה יכולה לבצע תהליך הבראה כלכלית, שאחד ההיבטים שלו הוא ארגון חובות החברה מחדש. כך, היא יכולה למחוק את חלק מהחובות, ולשנות את פריסת אלה שעוד נותרו.
  2. פתרון אחר הוא מציאת משקיע, אשר יזרים אל החברה את הסכומים הנדרשים לכיסוי החוב, או לכל הפחות חלקים מסוימים ממנו- וזאת בתמורה לקבלת מניות או שליטה בחברה.
  3. החברה יכולה גם לבקש הלוואה מגוף פיננסי כלשהו, או לחילופין למצוא פתרון פיננסי אחר.

האינטרס: של כולם

יש להבין כי הקפאת הליכים אינה מועילה רק עבור החברות השונות שמצבן הכלכלי רעוע. במקרים רבות, זהו גם הרצון הברור של הנושים עצמם. הם יכולים למעשה לבחון בתקופה זו את נכסי החברה אמורה, זכויותיה ושאר היבטים כלכליים בפעילותה, ובכך להעריך את הסיכויים שלהם "לזכות" בכספים במצב של פירוק. באותה מידה, גם נושים לא מבוטחים, אשר לא בטוח שיקבלו מאומה במצב של פירוק, יכולים להיערך בהקדם.

המדינה היא שחקן מרכזי נוסף בשדה משחק זה, והאינטרס הברור שלה הוא שהחברה תתייצב לה, בסופו של דבר. כאשר היא תמשיך לפעול, המדינה תקבל את תשלומי המיסים השונים. כמו כן, עובדים רבים יישארו להם מועסקים, ולא יצאו אל מעגל האבטלה.

משך צו ההקפאה

כאשר בית משפט מחליט על הקפאת הליכים כנגד חברה מסוימת, מוקפאים כל תהליכי התביעות או הגבייה כנגדה - אולם, מצב זה, כמובן, אינו נמשך לנצח. משך תקופת ההקפאה המקסימלי עומד לרוב על תשעה חודשים, פרק זמן מספיק לכל הדעות למטרת התייצבות מחודשת, ולחתימה על הסדר נושים מחייב. חברה שלא תעמוד בפרק זמן זה, תיאלץ, ככל הנראה, להתפרק.

יש לזכור כי במקרים נדירים עשוי בית המשפט להחליט על תקופת הקפאה ארוכה מעט יותר, בהתאם לנסיבות הברורות של כל מקרה ומקרה. כך, למשל, התקדים של חברת "תבל תשדורת בינלאומית לישראל בע''מ", שתקופת הקפאתה נמשכה הרבה מעבר לכך (לעיון בפסק דין).

הקפאה אינה הליך פשוט

הקפאת הליכים נשמעת כמו פתרון אידיאלי על הנייר, אולם גם לו יש חסרונות מסוימים. חשוב לזכור כי פעילות רבה בחברה נפגעת במהלך ההקפאה, וכן בירוקרטיה רבה כרוכה בתהליך. ההמלצה הברורה לכל חברה שמגיעה למצב כלכלי רעוע היא להיעזר באיש מקצוע טרם ההחלטה, וכן לעמוד תחת ליוויו לכל אורך התקופה האמורה.

שתף תוכן זה עם חבריך!
פשיטת רגל
שם
דוא"ל
טלפון