פורטל פשיטת רגל
הנך נמצא כאן:
»

כונס נכסים


ניסית ככל האפשר להימנע מכך, אבל הבעיות הכלכליות השתלטו עליך כמעט לחלוטין. כיום, אתה נמצא בחובות, והן מדירות שינה מעיניך. כאשר הנושים כבר מתדפקים בדלת, פתרון ראוי בהחלט הוא מינוי כונס נכסים- האם הוא זה שיכול להחזיר אותך לקרקע כלכלית יציבה?

על משמעות כינוס הנכסים

כונס נכסים יכול להיות ממונה על ידי רשות ההוצאה לפועל או לחילופין ערכאה משפטית אחרת. תפקידו, פשוטו כמשמעו, הוא לקחת שליטה על נכס מסוים אשר משויך לאדם שנמצא בחובות, כלומר, חייב כספים לא מעטים לצד אחר. כונס הנכסים למעשה מנהל את הנכס בעצמו - לפחות עד גבול מסוים. למינוי הכונס מספר מטרות עיקריות. ראשית, זוהי דרך להבטיח כי החייב אינו ימכור או יבריח, חלילה, את הנכס, דבר שימנע אפשרות למימוש פסק דין אשר הוכרז לגביו. הכונס, במידה רבה, הוא "שומר הסף" של הנכס. בהתאם להוראות ההוצאה לפועל, הוא מנהל את הנכס, מוכר, מממש אותו וכן הלאה. תפקיד אחר של הכונס הוא לנהל בפועל את הפנקסים והדוחות הנוגעים לנכס.

בניגוד למשתמע מעלה, יש להדגיש כי הכונס אינו בהכרח הופך להיות בעליו הרשמיים של הנכס. תחת זאת, מדובר הוא באדם המקבל זכות זמנית לפעול לגבי נכס נתון, לרוב לתקופה מסוימת שמוגדרת מראש.

מיהו האדם שלוקח את המושכות?

משך כל פעולתו של כונס הנכסים, חייב הוא למעשה לפעול באובייקטיביות ובמקצועיות מלאה - אחרת, הוא מסתכן בנטילת האחריות ממנו על תיק הכינוס האמור. יש להדגיש כי לא כל אדם יכול להיות כונס נכסים, וכי צריכה להיות זיקה כלשהי לתחום הפיננסי והמשפטי. בפן המעשי, הרי שהכונס יכול להיות עורך דין או רואה חשבון בלבד.

הכונס פועל, יש להדגיש, בשכר מלא, שגובהו מוגדר על פי סך תקבולי המימוש או החלוקה אשר מבוצעת בסופו של עניין. הוא יכול לדרוש, בתיקים מורכבים, גם תוספת שכר. בכל אופן, מינויו נעשה רק על פי החלטת הרשויות השיפוטיות המרכזיות או ההוצאה לפועל, וכך גם ההחלטה על הפסקת פעולתו. כמו כן, הרי שמבחינה משפטית שליטת הכונס בנכס אינה מוחלטת, אלא רק מימוש פעולות שונות לגביו.

סוגי כונס הנכסים השונים

ניתן להבחין בין שלושה אופני מינוי של כונס הנכסים: הראשון מתייחס לסדר הדין האזרחי, כלומר, משפט שנערך בשדה משחק זה. כדי להשלים את התמונה, הרי שכונס יכול להיות ממונה בקביעת ההוצאה לפועל או ערכאה משפטית (המצב הנפוץ ביותר), וכן על פי דיני החברות השונים.

חשוב להדגיש כי המצב בישראל אינו מאפשר בקשה למינוי כונס על ידי האדם החייב, וכן אין באפשרותו להגדיר בדיוק מי יהיה אותו כונס בעבורו. מצב זה שונה מהנהוג במדינות אחרות בעולם, בהן החייב מהווה שותף מלא לתהליך.

אז מה עושים?

כאשר מוחלט למנות כונס נכסים לאדם מסוים, נכנס הוא למצב שאינו פשוט כלל. כדי להתמודד עם "שינוי הסטטוס", רצוי מאד שהוא יקבל ייעוץ מקיף מגורם מקצועי, בעיקר בכל הנוגע להתנהלות במצב החדש או ליחסים עם הרשויות השונות הנוגעות לעניין. יש להדגיש כי במקרים רבים כינוס הנכסים מתברר כצעד הכרחי בדרך לשיפור המצב הכלכלי, ולכן יש להבין כי הוא בא, במידה רבה, לטובת האדם החייב.

למידע נוסף אודות בקרה ופיקוח על תיקי כינוס נכסים: אתר רשות האכיפה והגבייה.

שתף תוכן זה עם חבריך!
פשיטת רגל
שם
דוא"ל
טלפון